Početna
Kontakt
English
 
 
         
         
smile clinic-Najčešće postavljena pitanja
Poštovani klijenti ukoliko želite da nam postavite pitanje možete to učiniti putem stranice pišite nam.


smile clinic tim
 
     
Najčešće postavljena pitanja
 
  1. Da li je beljenje zuba štetno?

Preparati koji se najčešće koriste za beljenje zuba su na bazi karbamid ili vodonik peroksida i oni se sa manjim izmenama u stomatologiji koriste preko 30 godina. Studije su pokazale da nema značajnih promena u gleđnoj mikro tvrdoći ukoliko se primenjuju preparati sa manjom koncentracijom karbamid peroksida i u vremenskim intervalima , koju mi preporučujemo.

2. Kada dete prvi put dovesti kod stomatologa?

Što ranije, po nicanju prvih mlečnih zuba. Time dete stiče poverenje i razbija strah od stomatologa, a roditelji blagovremeno dobijaju savete o načinu održavanja higijene dečijih usta i zuba, i potrebi primene preventivnih mera kako bi se obezbedio pravilan razvoj usta i zuba njihovog deteta.

3. Zašto se nekada na ivici krune i desni vidi crna linija?

Posle određenog perioda (par godina) dolazi do povlačenja desni i do otkrivanja ruba metalo-keramičke krune, to je jedan od pouzdanih znakova da je treba promeniti jer više ne štiti zub u potpunosti i u "otkrivenom" delu zuba doći će do zapaljenja desni, karijesa i drugih komplikacija koje mogu dovesti i do gubitka zuba. Ukoliko dobro održavate oralnu higijenu, što podrazumeva i redovan odlazak (svakih 6 meseci) kod stomatologa na uklanjanje tvrdih i mekih naslaga i kontrolu, znatno možete produžiti period trajanja protetskog rada.

4. Zašto su mi desni poplavele na mestu gde mi je urađena keramička kruna?

U 90% slučajeva uzročnik prebojenosti desni je neophodnost finalne obrade metalne nadogradnje u ustima pacijenta prilikom izrade krune. To uzrokuje utiskivanje metalnih opiljaka u desni takozvano "tetoviranje desni". Ugrađivanjem fiberglas nadogradnji u potpunosti je izbegnuta ta mogućnost.

5. Koliki je vek trajanja protetskog rada?

Vek trajanja protetskog rada zavisi kako od kvaliteta izrade tako u mnogome i od samog pacijenta. Održavanje oralne higijene. Redovan odlazak kod stomatologa i opšte zdravstveno stanje su od velikog značaja za kvalitet trajanja protetskog rada koji je individualan za svakog pacijenta.

6. Da li deci davati fluor, i kada početi?

Od šestog meseca života, kada počinje nicanje prvih zuba, uz prethodnu konsultaciju stomatologa, poželjno je davati detetu tabletu od 0.25 mg fluora svakog dana.